Tykkään tehdä sämpylöitä usein, koska ne ovat niin helppoja ja nopeita leipoa. Alla ohje sämpylöille, joita useimmin teen.

308147.jpg

5 dl vettä

(2 tl suolaa)

3 dl erilaisia puurohiutaleita (esim. 1 dl kaura-, 1 dl ohra-, 0,5 dl 4-viljan hiutaleita ja 0,5dl jotain leseitä)

8-9 dl vehnäjauhoja (puolet voi korvata sämpyläjauholla)

1 pss kuivahiivaa

1/2 dl rypsiöljyä

 

Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää kuivat aineet hiiva-vesiseokseen ja alusta taikina. Lisää alustuksen loppuvaiheessa rypsiöljy ja alusta se vielä taikinan joukkoon. Taikina saa olla aika pehmeää. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Itse teen usein tästä eteenpäin hieman oikoen, eli kaadan kohonneen taikinan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja leikkaan veitsellä taikinaan noin puoli senttiä syvät viillot niinkuin leikkelisin levyn neliöiksi (näin sämpylät on helpompi lohkoa paloiksi kypsänä). Laitan sitten taikinan uuniin 225 asteeseen noin 15 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Voit myös tehdä sämpylät "oikealla" tavalla: Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele siitä kaksi tankoa. Leikkaa tangoista pieniä paloja ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nostele pellille ja anna kohota vielä noin 10 minuuttia. Laita sitten uniin ja paista 225 asteessa 10-15minuuttia, kunnes sämpulät ovat kauniin ruskeita.