Taas on masu täynnä herkullista ruokaa. Mieskin tykkäsi, vaikka ei yleensä kasvispöperöistä välitäkään =) Mitään pikaruokaa seitan ei alusta asti tehtynä ole, mutta sillöin tällöin pitää vaivautua. Tässä kuva valmiista tuotoksesta, alempana ohje seitanin tekoon. Alkuperäinen ohje Voiman sivuilla, alla hieman muunneltuna.

1058437.jpg

Seitan eli vehnägluteeni: (valmista seitania noin 500g)

11 dl vehnäjauhoja

5 dl vettä

 

Vaivaa jauhoista ja vedestä kiinteähkö taikina.

1058465.jpg

Kaada taikinan päälle kulhoon niin paljon kylmää vettä, että taikina peittyy kokonaan. Anna seitaninalun seistä vedessä noin 10 minuuttia.

Kaada tämän jälkeen kylmä vesi varovasti pois ja laske taikinapallon kaveriksi vaihteeksi kuumaa vettä. Vaivaa taikinaa vedessä hetki, ja vaihda taas kuuma vesi kylmään. Taikinasta irtoaa valkoista tärkkelystä veteen. Vesi on aika vaihtaa, kun se alkaa näyttää maidolta. Vuorottele näin kylmää ja kuumaa vettä, kunnes taikinasta ei enää irtoa tärkkelystä, vaan vesi pysyy suurinpiirtein kirkkaana. Tärkkelysvesi kannattaa kerätä esim. sankkoon ja kaataa vessanpyttyyn, jotta se ei tuki viemäriä.

1058490.jpg

Kannattaa olla kärsivällinen, veden joutuu vaihtamaan ainakin kymmenesti, todennäköisesti useamminkin, mutta lopussa kiitos seisoo =) Kun seitan on valmista, se on joustavaa, suurinpiirtein löysältä kumipallolta tuntuvaa ainetta, jota lihamaailman puolelta voisi verrata läskiin. Tällä ohjeella tulee valmista seitania noin nyrkin kokoinen pallo.

1058496.jpg

Ennen syöntiä seitan pitää vielä pilkkoa halutun laisiksi paloiksi ja keittää palat mausteliemessä koon mukaan 20-40 minuuttia. Minä annan vielä yleensä marinoitua keittoliemessä 1/2 - 1 vuorokautta ja paistan esim. pihveiksi leivityksen jälkeen.

Tällä kertaa tein muutaman pihvin, suikaleita ja pienempiä paloja. Seitan turpoaa keitettäessä noin 2-kertaiseksi.

1058503.jpg

Pihvit leivitin pyörittelemällä ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauho-mausteseoksessa. Paistoin sitten kuumalla pannulla rapeiksi ja kauniin ruskeiksi. Kastikkeen ohjeen löydät täältä.