Tämä ohje on suoraan Otavan suuresta keittokirjasta. Perusohje riittää 1 isoon limppuun, 2 vuokaleipään tai noin 30-35 sämpylään. Yllä ensin perusohje taikinalle ja alempana erilliset ohjeet eri leiville.

Ole hyvä sisko-rakas =)

1277676.jpg

50g hiivaa

50g margariinia tai voita

5 dl vettä tai maitoa

2 tl suolaa (1 tl riittää)

1 rkl hienonnettua kuminaa

2 tl sokeria

11-12 dl vehnäjauhoja

 

Murenna hiiva kulhoon. Sulata kattilassa voi ja lisää neste. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37 C). Kaada haalea neste kulhoon ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, sokeri ja kumina.

Mittaa jauhot kaatamalla ne suoraan pussista mittaan, lisää taikinaan jauhoja, jätä 1-2 dl. Alusta taikina hyvin kulhossa. Lisää sitten loput jauhot ja jatka alustamista kunnes taikinasta tulee kiiltävää, notkeaa ja helposti käsiteltävää.

Anna taikinan nousta leivinliinalla peitettynä vedottomassa lämpimässä paikassa kooltaan kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa kevyesti kulhossa ja kumoa se sitten jauhotetulle leivinpöydälle.

Iso limppu: (1 kpl)

1 annos vaaleaa ruokaleipätaikinaa, nesteeksi vettä tai maitoa

Leivo taikinasta yksi suuri pitkänomainen leipä, käytä leipomisessa runsaasti jauhoja niin että sitä jää leivän pintaan. Leikkaa terävällä veitsellä viillot leivän pintaan. Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä. Paista 200-asteessa 40-50 minuuttia.

Sämpylät: (30-35 kpl)

1 annos vaaleaa ruokaleipätaikinaa, nesteeksi maitoa

Säädä uuni 225 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Muodosta kummastakin puolikkaasta tanko ja jaa se 16 yhtä suureen palaan. Pyöritä palat pyöreiksi ja muotoile pitkulaisiksi jos haluat. Aseta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota kooltaan kaksinkertaisiksi leivinliinalla peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele sämpylät maidolla. Paista uunin keskitasossa noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä leivinliinalla peitettynä.

Vuokaleipä: (2 kpl)

1 annos vaaleaa ruokaleipätaikinaa, nesteeksi vettä tai maitoa

Säädä uuni 225 asteeseen. Voitele 2 noin 1,5 litran vetoista vuokaa. Jaa taikina kahteen osaan, leivo niistä kaksi sileää pitkoa ja pane ne vuokiin. Peitä vuoat leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kooltaan kaksinkertaisiksi. Paista leivät uunin alaosassa 30-40 minuuttia. Anna leipien jäähtyä hetken vuoissa ennen kuin kumoat ne. Irrota leivät varovasti, tarvittaessa veistä apuna käyttäen.