Kokeilin tällaisia rukiisia leipiä Kotikokin herkulliset keitot -kirjasta (Weilin + Göös) Näistä tuli aika tiiviitä ja painavia, oli ainakin kunnolla syömistä leivässä =) Maistuu ehkä enemmän joululimpulle kuin ruisleivälle siirapin vuoksi...

1088348.jpg

(pellillinen)

7 dl ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

5 dl lämmintä vettä

3 rkl siirappia

1 pala (50g) hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)

noin 7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: Siirappia ja vettä

Pinnalle: Kuminoita (minulla ei ollut)

 

Sekoita kulhossa ruisjauhot ja suola. Tee jauhoihin kuoppa ja kaada siihen vesi ja siirappi. Murenna hiiva veteen ja liuota sormenpäillä painellen. Sekoita jauhot ja neste tasaiseksi taikinaksi vehnäjauhoja lisäten. Kaaviloi taikina leivinpaperilla noin 1 1/2 cm paksuiseksi levyksi ja nosta papereineen pellille. Leikkaa levy taikinapyörällä 16-20 palaksi. Kohota palat leivinliinan alla kaksinkertaisiksi, voitele sirappivedellä, koristele kuminoilla ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.